Professionele tuinaanleg 0492 79 24 14
Meer informatie: 0492 79 24 14

Afwatering

"Laat Rooijakkers Tuin & Park je afwatering regelen"

In Nederland kennen wij niet alleen vier verschillende seizoenen, maar krijgen wij ook vaak met regen te maken. Regenwater kan voor problemen in je droomtuin zorgen, tenzij je hier de nodige aandacht aan besteed. Op deze pagina kom je erachter hoe je voor afwatering in de tuin kunt zorgen en geven wij je graag een aantal interessante tips om met regenwater in de tuin om te kunnen gaan. Daarna leggen wij je graag uit wat Rooijakkers Tuin & Park op het gebied van afwatering voor je kan betekenen!

 

Op welke manieren zorg je voor afwatering in de tuin?

Het is belangrijk om je tuin te voorzien van een afwateringsysteem. Dit kun je op verschillende manieren doen. Wanneer je bestrating hebt waar veel water op komt kun je een lijngoot aanbrengen, die je aansluit op het hemelwater. Hierdoor wordt het water afgevoerd. Je kunt het water ook in de borders laten aflopen, zodat het water hierna weer in de tuin beland. Voor een goede afwatering in de tuin is het belangrijk dat je de tuin goed omgespit hebt, zodat er geen harde laag meer in de grond zit. Door de grond goed te draineren voorkom je dat de tuin te nat wordt. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om een drainageslang aan te laten leggen, waardoor de grond in je droomtuin goed draineert.

Door deze stappen te zetten zorg je ervoor dat de tuin niet te nat wordt en dat de planten en het gras goed kunnen groeien zonder te verdrinken. Je kunt ook een afwatersysteem maken waarmee je het regenwater opvangt en dit vervolgens in de zomer gebruikt om de tuin te beregenen. Verder kun je voor een goede afwatering zorgen door te kiezen voor het aanleggen van een grindkoffer. Hier kun je het water in laten weglopen, zodat het water in de grond blijft. Je kunt het water ook in de tuin houden door voor de aanleg van een wadi of vijver te kiezen.

Op zoek naar kwalitatieve afwatering in je tuin?

Vraag ons dan direct naar de mogelijkheden!
Contact opnemen

Tips om regenwater in je tuin beter af te voeren

Er zijn verschillende dingen die jij in je tuin kunt doen om voor een betere afwatering van regenwater te zorgen. Wij van Rooijakkers Tuin & Park delen graag een aantal interessante tips met je, zodat de tuin geen wateroverlast of schade oploopt. Allereerst zou je voor een groen dak kunnen kiezen. Dit isoleert je woning, is beter voor de biodiversiteit en houd regenwater langer vast, zodat je minder piekbelasting hebt op het riool. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een regenpijp afte koppelen van het riool. Wanneer je de regenpijp loskoppelt, zorg je er namelijk direct voor dat het water in de tuin blijft.

Je zou ook voor een regenton kunnen kiezen. Hierin wordt water opvangen zodat je het op een later moment aan de planten kunt geven. Je zou dit ook als recycling van het regenwater kunnen zien. Infiltratiekratten helpen je om regenwater te bufferen in kratten onder de grond. Tijdens hevige buien slaan deze kratten regenwater op, waarna het later rustig aan de bodem wordt afgegeven. Drainage zorgt ervoor dat natte gebieden voorzien worden van een drainageslang, zodat het overtollige water wordt afgevoerd naar een sloot dicht bij je woning.

Dan heb je ook nog omgekeerde drainage. Hierbij sluit je de drainage aan op de hemelwaterafvoer en zorg je ervoor dat het water door de plantenborders wordt geleid. Hierdoor wordt het regenwater aan de bodem afgegeven. Overtollig water wordt wel verder afgevoerd naar het riool of een wadi.

Verder heb je de mogelijkheid om een lijngoot te plaatsen. Dit is een gootje wat overtollig water afvoert naar een wadi, riool of een infiltratiekrat. Wist je dat het spitten van de grond ook bijdraagt aan de juiste afwatering van regenwater? Er worden storingslagen verwijdert, zodat het water weg kan trekken in de grond. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een wadi aan te leggen. Dit is een lagergelegen stukje grond in de tuin wat onder water mag lopen als er sprake is van veel neerslag.

Grind of split heeft een waterbergend vermogen omdat er zich ruimte bevindt tussen de steentjes. Je kunt een oprit van split dus ook gebruiken als opvangbak voor regenwater. Hier kan het water vervolgens rustig de grond in trekken. Als laatste bestaat er ook nog een grindkoffer. Dit is een ingegraven buis waar grind of split in gestopt wordt. De buis is diep genoeg ingegraven zodat het water hierdoor langzaam in de grond weg kan trekken.

Zet regenwater in om je tuin perfect mee te onderhouden!

Vraag ons direct naar de mogelijkheden voor de afwatering
Contact opnemen

Wat kan Rooijakkers Tuin & Park op het gebied van afwatering voor je betekenen?

Ons team streeft er altijd naar om al het regenwater in de tuin te houden. Zo belast je het riool namelijk niet en hoef je de planten minder water te geven. Bovendien houd je het grondwater beter op peil. Regenwater is vooral nuttig voor je tuin als het zomer en dus heet wordt. De hittestress van de beplanting kan door voldoende water in de tuin voorkomen worden. Bovendien zal de omgeving in je tuin koeler zijn in de zomer, waardoor jij ook zonder te veel zweten van het prachtige weer kunt genieten.

Op het moment dat je voor Rooijakkers Tuin & Park kiest, ben je van vakkundig en prachtig werk verzekerd. Wij zijn gespecialiseerd in complete tuinaanleg en kunnen jouw droomtuin vanaf het ontwerp tot de definitieve oplevering ervan verzorgen. Wij hebben alle materialen in eigen beheer en beschikken over een team van gedreven vakmensen, die iedere klus op het gebied van tuinen zonder enige moeite voor je kunnen klaren. Tuinen zijn onze passie en wij genieten ervan om klanten de kans op hun droomtuin te mogen bieden. De tuinen die wij maken, zien er ieder seizoen prachtig uit en zorgen ervoor dat jij dichterbij de natuur kunt komen in je eigen achter- of voortuin!

Wil je weten wat wij voor je droomtuin kunnen betekenen?

Neem dan direct contact met ons op
Contact opnemen

Grondwerk

Schakel Rooijakkers Tuin & Park in voor al het grondwerk in je tuin!

Meer informatie
keramische tegels

Verharding

Op deze manier zorg je voor verharding in je droomtuin.

Meer informatie

Vijvers & Waterpartijen

Rooijakkers Tuin & Park legt de mooiste vijvers & waterpartijen aan, zodat je van een prachtige tuin kunt genieten.

Meer informatie