Professionele tuinaanleg 0492 79 24 14
Meer informatie: 0492 79 24 14

Hagen snoeien

"Rooijakkers Tuin & Park snoeit je hagen in de perfecte vorm"

Heb je prachtige hagen in de tuin? Of zou je graag een haagpartij laten aanleggen? Dan helpen wij bij Rooijakkers Tuin & Park je graag om de hagen te onderhouden of aan te planten. Een haag is een goede erfafscheider. Je krijgt meer privacy in de tuin als je voor een volle haag kiest. Sommige mensen zetten hagen liever in voor de erfafscheiding dan een schutting. Je creëert hiermee namelijk meer groen in de tuin en sommige hagen blijven gedurende alle seizoenen groen. Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten hagen en hoe je hagen kunt snoeien. Verder vertellen wij je graag wanneer je het beste kunt beginnen met snoeien en wat de meest gemaakte fouten zijn tijdens het hagen snoeien.

Uit welke hagensoorten kun je kiezen?

Eigenlijk bestaan er drie soorten hagen, namelijk de bladverliezende hagen, de groenblijvende hagen en erg snelgroeiende hagen. De meeste mensen kiezen voor groenblijvende hagen, aangezien je er in de herfst en winter dan ook plezier aan blijft houden. Een voorbeeld van een groenblijvende haag is de buxushaag, taxushaag of een coniferenhaag. De bladverliezende hagen zullen zoals de naam al verraad in de herfst en winter geen blad hebben. Hieronder vallen de beukhaag, meidoornhaag en de ligusterhaag.

Wil je een haag als erfafscheiding inzetten? Kies dan vooral voor een snelgroeiende haag. Wanneer je deze hagen snoeit, zal de haag snel weer aangroeien, waardoor jouw tuin altijd voldoende afgeschermd wordt door publiek van buitenaf. Deze hagensoort heeft wel meer tijd en aandacht van je nodig, aangezien de vorm snel verloren kan gaan omdat de haag zo snel groeit. Een voorbeeld van een snelgroeiende haag is een ligusterhaag, de levensboom of een hedera haag.

Ben je benieuwd uit welke hagensoorten je bij Rooijakkers Tuin & Park kunt kiezen?

Neem dan gerust contact met ons op!
Contact opnemen

Welke materialen heb je nodig om hagen te snoeien?

Bij Rooijakkers Tuin & Park maken wij onderscheid tussen twee soorten heggenscharen om hagen mee te snoeien. Namelijk de schaar voor grof bladerige hagen, zoals bijvoorbeeld laurier of beuk etc. En de heggenschaar voor klein bladerige hagen, zoals de taxus en de buxus. De heggenschaar die wij gebruiken voor klein bladerige hagen, heeft een hoger toerental of een mes met meer tanden. Hierdoor kun je de haag netter en strakker snoeien.

Als wij hagen snoeien met achterstallig onderhoud, gebruiken we bij de eerste snoeibeurt vaak een laser. Hierdoor kunnen we de gewenste hoogte exact in de haag creëren en de jaren daarop op deze hoogte blijven snoeien. Hierdoor is jouw haag het hele jaar door mooi en strak.

Op het moment dat je de haag snoeit, kun je de haag tegelijkertijd ook grondig inspecteren. Controleer tijdens het snoeien altijd op ziekteverschijnselen en kleurveranderingen in de haag. Dan ben je er misschien nog op tijd bij en kun je actie ondernemen om de haag weer gezond te krijgen. Wanneer je te laat bent, kan het zijn dat je de haag moet verwijderen en als je dat zou willen, dienen te vernieuwen.

Wanneer kun je het beste beginnen met snoeien?

Bij het onderhouden van de tuin komen ook de hagen aan de beurt. Om een haag het hele jaar door mooi te houden, dien je de haag twee keer te snoeien. Meestal gebeurt dit in juni en september. Afhankelijk van het weer kan dit weleens schuiven. Het is niet verstandig om bij een felle zon te snoeien, omdat dan de haag kan verbranden. Een enkele keer per jaar de hagen snoeien kan ook voldoende zijn, maar dan is de haag in de winter niet zo strak. Doordat de haag in september of oktober nagenoeg niet meer groeit, heb je in de winter ook een strakke haag als je hem twee keer per jaar snoeit.

Je kunt bijna alle soorten hagen een verjongingssnoei geven. Dit doe je meestal in de winter. Een verjongingssnoei voer je uit als de haag te breed of te hoog is geworden. Let wel op bij deze snoeitechniek. De komende jaren heeft de plant namelijk nodig om te herstellen. Snoei dus nooit twee kanten tegelijk terug.

Als je de hagen snoeit, kijk dan ook altijd naar de andere planten in de tuin. Wellicht zijn er al planten uitgebloeid, welke je ook direct terug kunt snoeien. Sommige planten bloeien meerdere keren per jaar als ze na de bloei gesnoeid worden. Dit is dus zeker de moeite waard!

Heeft jouw haag extra aandacht nodig?

Twijfel dan niet om Rooijakkers Tuin & Park in te schakelen!
Contact opnemen

Wat zijn de meest gemaakte fouten tijdens hagen snoeien?

De meeste mensen maken de fout om de haag niet hard genoeg terug te snoeien. Hierdoor wordt de haag elk jaar dus breder en hoger. Je kunt het nieuwe opschot herkennen door de andere kleur die deze takken of bladeren hebben. Ook kun je aan de tak zien waar de haag voorheen gesnoeid is. Doordat je elk jaar op hetzelfde stuk terugsnoeit wordt de haag ook voller en dichter. Hierdoor wordt het snoeien dus elk jaar makkelijker en krijg je een mooie volle haag.

Let wel op bij bijvoorbeeld coniferen. Deze kun je geen verjongingssnoei geven. Alles wat geen zonlicht krijgt aan de binnenkant van de haag, wordt dor en groeit niet meer terug. Als je deze haag te hard terugsnoeit, kun je er een gat in krijgen. Hagen snoeien is niet lastig, als je weet wat je doet. Heb je er hulp bij nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

Hagen snoeien?

Rooijakkers Tuin & Park staat voor je klaar!
Contact opnemen

Hagen

De mooiste hagen laat je door Rooijakkers Tuin & Park planten en onderhouden!

Meer informatie

Volledige tuinaanleg

Bij Rooijakkers Tuin & Park kun jij je droomtuin van A tot Z laten ontwerpen en aanleggen. Schakel ons team in om tijdens alle seizoenen van je tuin te kunnen genieten!

Meer informatie

Beplanting

Op deze pagina lees je alles over beplanting voor in je droomtuin!

Meer informatie