Professionele tuinaanleg 0492 79 24 14
Meer informatie: 0492 79 24 14

Bestrating

"Kies voor de mooist gelegde bestrating via Rooijakkers Tuin & Park"

Wil je het hele jaar door van een prachtige tuin genieten? Dan kun je gerust voor bestrating kiezen. Het voordeel aan bestrating van een gedeelte of de gehele tuin is dat de tuin in één keer minder onderhoud nodig heeft. Het enige dat je hoeft te doen is onkruid wieden. Op deze pagina lees je uit welke soorten bestrating je kunt kiezen. Daarna leggen wij iedere soort bestrating aan je uit, zodat je er een beter beeld bij krijgt. Wil je weten wat wij voor de bestrating van je tuin kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Uit welke soorten bestrating kun je kiezen?

Rooijakkers Tuin & Park verzorgd verschillende soorten bestrating. Denk hierbij aan verharding, half verharding, sierbestrating, betontegels, keramische tegels, betonklinkers, gebakken klinkers, kei formaat, waalformaat (dikformaat), natuursteen, split en grind. Het materiaal dat je voor de bestrating gebruikt, hangt af van het doel wat je ervoor hebt. Wil je verkeer over de bestrating laten rijden?  Dan dient de bestrating altijd omsloten te zijn. Bij wandelpaden kun je de bestrating opsluiten door een rollaag van klinkers, betonbanden, kunststof flexibele kantopsluiting of stalen kantopsluiting toe te voegen. Daarnaast kun je bij bestrating uit verschillende soorten voegen kiezen, denk hierbij aan flexibele voegen, zandvoegen, splitvoegen, onkruidvrije voeg (een cementvoeg of een 2 componentenvoeg).

Wanneer je voor bestrating kiest, dient de opbouw van de ondergrond bij verschillende grondsoorten zoals klei, veen of zand op elkaar afgestemd te worden. In regio Brabant bestaat de grond veelal uit zand. De ondergrond dient dan minimaal 15cm geel zand of straatzand te zijn. Bij keramische tegels is er altijd een aparte ondergrond nodig, die draagkrachtig genoeg is en water goed kan doorlaten.

In de afbeelding hieronder kun je verschillende manieren van het leggen van bestrating(verbanden) terugzien. De meest voorkomende legverbanden bij klinkers zijn: halfsteens verband, elleboog verband, visgraad verband. De meest voorkomende legverbanden bij tegels zijn: halfsteens verband, 1/3 steens verband, volsteens verband en wildverband.

Grondwerk

Rooijakkers Tuin & Park heeft het grondwerk in eigen beheer. Doordat wij alles in eigen beheer hebben, kunnen we tijdens het grondwerk ook het leidingwerk aanbrengen. Je kunt hierbij denken aan: grondkabels leggen voor stopcontacten en tuinverlichting, mantelbuizen aanbrengen, riolering/ hemelwaterafvoer aanbrengen, of leidingen voor beregening aanbrengen. Wij beschikken ook over machines om je tuin leeg te maken of struiken/bomen te verwijderen. Bij het aanleggen van je tuin heb je dus maar met één partij te maken.

Afwatering

Ben je op zoek naar een betrouwbare en ervaren partij om de afwatering in je tuin te regelen? Dan kan Rooijakkers Tuin & Park dit zowel met lijngoot, afwateringsput of een infiltratie systeem voor je regelen. Het ultieme doel van afwatering is om water in je eigen tuin te houden. Bij nieuwbouwwoningen is er sprake van een gescheiden watersysteem, namelijk hemelwater en rioolwater. Wij bieden veel verschillende designs in goten aan. Wij werken voornamelijk met slimline goten van ACO. Bij deze lijngoot heb je de keuze uit: Cortenstaal, zwarte of blanke alluminium goot.

Wil je weten wat Rooijakkers Tuin & Park voor je kan betekenen?

Klik dan hier om het contactformulier in te vullen!
Contact opnemen

Bloembakken

Rooijakkers Tuin & Park maakt prachtige bloembakken op maat. De meest gebruikte materialen voor bloembakken zijn stapelblokken. Deze zijn verkrijgbaar in beton of natuursteen. Een stapelblok is in vele kleuren en maten verkrijgbaar. Je kunt de bloembak ook afwerken met een afdekplaat. Hierdoor komt de bloembak mooier tot zijn recht. Wil je iets unieks? Dan zou je ook een bloembak kunnen kiezen van adezz. Bekijk hier de catalogus om de verschillende soorten te bekijken welke ook bij ons verkrijgbaar zijn.

Stapelblokken worden in de praktijk voornamelijk gebruikt om muurtjes, bloembakken, stapelementen, vijvers of verhogingen in de tuin te maken.

Er zijn ook traptreden verkrijgbaar in beton of natuursteen. Met traptreden kun je ook de verharding omsluiten, hoogtes opvangen in de tuin of borders omsluiten.

Wat zijn de voordelen van split of grind?

Split of grind is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten. Dit kun je gebruiken voor je zitterras, oprit of als erfafscheiding. Dit materiaal is goed waterdoorlatend, aangezien het een waterbergend vermogen heeft door de tussenruimte tussen het grind of de split. Bij Rooijakkers Tuin & Park staat jouw gemak en beleving centraal. Vandaar dat wij vaak split platen/matten gebruiken als je regelmatig over het grind of de split loopt of rijdt, zoals bij de oprit. De platen/matten zorgen voor hoge verkeersbelasting en maakt het grind of de split makkelijk beloopbaar met bijvoorbeeld een kinderwagen, fiets of kliko. Split drukt de kosten door een lagere meterprijs in vergelijking met tegels of klinkers. Split of grind is meer dan de helft goedkoper als tegels of klinkers.

Hoe gaat bestrating verwijderen in z’n werk?

Bij Rooijakkers Tuin & Park verwijderen wij bestrating met de hand of machinaal. Vaak is er een container nodig om de bestrating in af te voeren. Dit komt door het gewicht wat sommige tegels hebben. Beton heeft bijvoorbeeld een soortelijk gewicht van 2300kg per kubieke meter. Wij voeren puin altijd af naar een erkend recyclingbedrijf. Hier maken ze er weer grondstoffen voor de ondergrond voor de wegenbouw of fundering voor hallenbouw van. Puinafval wordt gebroken en hierdoor ontstaat gebroken puin wat wij bijvoorbeeld onder opritten, keramische tegels, verharding of kunstgras leggen. Puin is goed waterdoorlatend en zorgt voor een stabiele ondergrond. Hierdoor heb je minder kans op verzakkingen.

Let op, je mag nooit kabels of leidingen in de puinlaag aanbrengen. Door het aantrillen van de bestrating kun je namelijk schade aan deze kabels of leidingen veroorzaken.

Wil je weten wat Rooijakkers Tuin & Park voor je kan betekenen?

Klik dan hier om het contactformulier in te vullen!
Contact opnemen
verharding

Bestrating verwijderen

Wil je meer groen in je tuin of ben je toe aan nieuwe tegels? Laat dan je bestrating door ons team verwijderen!

Meer informatie

Grondwerk

Om van de mooiste tuin te kunnen genieten, is het belangrijk dat de basis goed is. Laat ons team daarom professioneel grondwerk uitvoeren, zodat je tuin er prachtig bij komt te liggen!

Meer informatie

Tuinonderhoud

Je houdt je droomtuin op z’n mooist door tuinonderhoud via Rooijakkers Tuin & Park in te plannen!

Meer informatie