Professionele tuinaanleg 0492 79 24 14
Meer informatie: 0492 79 24 14

Kunstgras & Graszoden

"Kies voor kunstgras of graszoden van Rooijakkers Tuin & Park"

Wil je meer groen in je tuin aanbrengen of vind je het leuk om een speelveld voor de kinderen te creëren? Dan kun je bij Rooijakkers Tuin & Park uit het mooiste kunstgras of de prachtigste graszoden kiezen. Op deze pagina kom je erachter wat het verschil tussen kunstgras en graszoden is, vertellen wij je graag welke voordelen er aan kunstgras of graszoden zitten en op welke manier beide soorten in je tuin kunnen worden aangelegd. Ben je benieuwd wat wij nog meer voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

Wat is het verschil tussen kunstgras en graszoden?

Het grootste verschil tussen kunstgras en graszoden is dat kunstgras uit kunstmatig gras bestaat, terwijl graszoden over echt gras in je tuin gaat. Verder is kunstgras duurder in de aanschaf dan wanneer je voor graszoden kiest. Kunstgras heeft net als de graszoden onderhoud nodig. Er kan namelijk nog steeds onkruid in groeien, aangezien onkruidzaadjes vanuit de lucht komen.. Door het onkruid dat erin waait, moet je nog steeds onkruid plukken. Het is dus een fabel dat je met kunstgras geen onkruid hebt. Je moet kunstgras regelmatig opborstelen omdat de haartjes plat gaan liggen. Dit komt door de neerslag en door het belopen van het gras. Kunstgras kan smelten en dan is het niet meer te herstellen. Pas dus op met vuurwerk, sigaretten, vuurkorf of een BBQ.

Zowel kunstgras als graszoden kleden jouw tuin mooi aan. Ze zijn het hele jaar door groen en bieden mooie speelgelegenheid voor de kinderen of huisdieren en zorgen voor een open ruimte in de tuin.

Wat zijn de voordelen van kunstgras?

Denk je erover na om kunstgras in je tuin aan te laten leggen? Dan is het een goed idee om rekening te houden met de voordelen die hieraan gekoppeld zitten. Ten eerste kunnen wij bij Rooijakkers Tuin & Park kunstgras zo goed als naadloos verlijmen. Dit geeft een prachtig effect en laat de kunstgrasmat er erg natuurlijk uitzien. Daarnaast werken wij alleen met hoogwaardig kunstgras dat op echt gras lijkt. Wanneer je bij ons voor kunstgras kiest, gebruiken wij meestal het merk Royal Grass. Op het moment dat je voor kunstgras in de tuin kiest, hoef je nooit gras te maaien, sproeien is ook niet nodig, er groeit geen onkruid doorheen en je grasmat ziet er het hele jaar door prachtig groen uit. Wie wil dat nou niet?

Welke voordelen zitten er aan graszoden?

Wist je dat graszoden je tuin koeler maken en veel bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. Door graszoden neer te leggen maak je de tuin direct dier- en milieuvriendelijker. Daarnaast drukken graszoden de kosten in de tuin omdat je hiervoor een lagere meterprijs betaald, dan wanneer je voor bestrating of kunstgras zou kiezen.

Aan de andere kant zijn graszoden de grootste uitdaging van de hele tuin, aangezien het meer moeite kost om de graszoden mooi en verzorgd te houden. Graszoden dien je te bemesten, bekalken, verticuteren, beluchten, beregenen, maaien en de graskanten moeten gestoken worden. Wanneer je er tijd en moeite in steekt, kun je er echter jarenlang van blijven genieten. Dus uiteindelijk is het je geld zeker waard!

Hoe wordt kunstgras in je tuin aangelegd?

Ben je benieuwd wat erbij komt kijken om kunstgras in je tuin aan te leggen? Dan lees je hieronder het stappenplan dat wij bij Rooijakkers Tuin & Park volgen:
Stap 1: De ondergrond wordt voorzien van 8-10cm brekerzand/0-4 puingranulaat of stabizand.
Stap 2: De grond wordt verdicht met een trilplaat.
Stap 3: Tijd om de grond te egaliseren.
Stap 4: Er wordt een druk verdelend doek aangebracht.
Stap 5: Het kunstgras wordt machinaal opgeborsteld.
Stap 6: Het kunstgras wordt aangebracht en op maat gesneden.
Stap 7: Het kunstgras wordt verankerd met pinnen in de ondergrond.
Stap 8: Tijd om het kunstgras te bezanden met kwartszand.
Stap 9: Het kunstgras wordt nog een keer opgeborsteld.
Stap 10: Rooijakkers Tuin & Park laat het eindresultaat vol trots aan je zien.

Kunstgras dient altijd opgesloten te zijn. Hiermee wordt bedoeld dat het omringt dient te zijn door kantopsluiting, verharding of een muur. Kunstgras heeft vaak één minder mooie kant, wat veroorzaakt wordt door een vleug. Bij Royal Grass hebben bepaalde soorten kunstgras een bepaalde vorm waardoor dit niet het geval is. Verder zou je voor valdemping kunnen kiezen indien er speeltoestellen op het kunstgras komen te staan.

Wil jij kunnen genieten van een prachtig groen gazon?

Schakel de professionals van Rooijakkers Tuin & Park dan direct in!
Contact

Op welke manier worden graszoden aangelegd?

Als wij bij Rooijakkers Tuin & Park graszoden aanleggen, passen wij ook altijd bodemverbetering toe. Dit doen wij met vivimus of mollmest. Bodemverbetering kan alleen in de aanlegfase uitgevoerd worden. Dit verbetert de structuur van de grond, stimuleert het bodemleven en zorgt dat de bodem beter vocht vasthoudt. Tevens zorgen wij ervoor dat er 100 dagen voeding bij inbegrepen zit. Om het mooiste eindresultaat te krijgen, is het belangrijk dat de graszoden tenminste twee weken niet in gebruik worden genomen na de aanleg. Grote percelen kunnen wij inzaaien met graszaad. Indien gewenst kunnen we ook een beregeningsinstallatie aanleggen of een robotmaaier installeren.

Om je graszoden te verzorgen kun je beter meermaals maaien, dan in één keer veel lengte van het gras te halen. Maaisel kan namelijk dienen als bemesting voor het gazon. Gebruik voor je eigen gemak bijvoorbeeld een robotmaaier, zodat je er niet te veel tijd aan kwijt raakt om de lengte van je gazon bij te houden. Ons advies is om elk jaar het gazon te behandelen met aaltjes. Dit is een biologische manier van bestrijden van emelten en engerlingen (larven die aan de wortels kragen waardoor het gras afsterft). Als er veel vogels in het gazon pikken heb je grote kans dat die larven daar aanwezig zijn. Je kunt de larven ook herkennen doordat er gele/kale plekken in je gazon verschijnen.

Bij nieuwbouw tuinen kun je beter eerst de ondergrond laten omspitten tot circa 1 meter diep. Vaak wordt door het zware bouwverkeer in nieuwbouwwijken de grond namelijk heel hard aangedrukt, waardoor het slecht waterdoorlatend is. Je ziet dan ook dat alle zuurstof uit de grond is verdwenen. Waar geen zuurstof is, is geen bodemleven.

Is het de bedoeling dat wij gras vervangen? Dan zullen wij het oude gras afsnijden en afvoeren, bodemverbetering uitstrooien, de bodem frezen, de grond aandrukken, de grond egaliseren, kalkkorrels strooien, graszoden leggen, graszoden aandrukken met een wals, en afhankelijk van de tijd van het jaar ook het gazon voor je bemesten.

Wil jij kunnen genieten van een prachtig groen gazon?

Schakel de professionals van Rooijakkers Tuin & Park dan direct in!
Contact

Tuininrichting

Weet jij nog niet helemaal hoe jij je tuin wil inrichten? Doe op deze pagina dan alvast wat inspiratie op en lees waar je rekening mee kunt houden bij het samenstellen van je droomtuin.

Meer informatie

Onderhoudscontracten

Wil je het onderhoud aan je droomtuin uitbesteden? Kies dan voor de onderhoudscontracten van Rooijakkers Tuin & Park.

Meer informatie

Grondwerk

Om van de mooiste tuin te kunnen genieten, is het belangrijk dat de basis goed is. Laat ons team daarom professioneel grondwerk uitvoeren, zodat je tuin er prachtig bij komt te liggen!

Meer informatie