Professionele tuinaanleg 0492 79 24 14
Meer informatie: 0492 79 24 14

Beplanting

"Kies voor de mooiste en meest passende beplanting in je tuin"

Ben je op zoek naar een partij die je helpt bij de beplanting van je tuin? Dan ben je bij Rooijakkers Tuin & Park aan het juiste adres. Wij helpen je om de tuin in te richten met planten, zodat je alle vier de seizoenen van een heerlijke tuin kunt genieten. Wij stellen samen met jou een beplantingsplan op en geloof ons maar als wij zeggen dat er voor elk budget een prachtige droomtuin bestaat. Op deze pagina vind je meer informatie over planten, bloemen, hagen, bomen en bloembakken terug.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een op maat gemaakt beplantingsplan door Rooijakkers Tuin en Park? Wij maken samen met jou een beplantingsplan voor de beplanting van de voor- of achtertuin. Het beplantingsplan is voor elke soort tuin geschikt. Het maakt niet uit of je bijvoorbeeld een grote, kleine, moderne, onderhoudsvrije of kindvriendelijke tuin hebt. Wij verzorgen de beplanting in je tuin en kunnen bijvoorbeeld een kleine tuin beplanten, een moderne tuin beplanten of samen met jou naar prachtige onderhoudsvrije tuinplanten zoeken!

Planten en bloemen

De keuze voor beplanting is enorm groot, maar deze is op te delen in een aantal verschillende termen:
1. 1-jarige planten
2. Bloembollen
3. Vaste planten
4. Heesters & hagen
5. Bomen.

Uiteraard heeft elke plant zijn eigen kenmerken. De kenmerken bestaan vaak uit een combinatie van de Latijnse naam, Nederlandse naam, bloeikleur, bloeitijd, hoogte, standplaats, winter hardheid en of de plant wintergroen is.

Om een tuin onderhoudsvriendelijk te maken is het noodzakelijk om te zorgen dat de bodem volledig bedekt is met de juiste beplanting. Waar geen zonlicht komt, groeit immers geen onkruid. Je tuin inrichten met planten, doe je dus voornamelijk met vaste planten. De keuze uit vaste planten is enorm groot, hierdoor kun je dus heel veel verschillende combinaties maken. Het is tijdens je tuin inrichten met planten in ieder geval belangrijk dat je rekening houdt met vaste planten die wintergroen zijn, in verschillende maanden bloeien en die verschillende hoogtes hebben.

Het is een kunst om je tuin zodanig in te richten met verschillende planten en bloemen, zodat er in elk plant vak, tijdens ieder seizoen iets gebeurt. Voor extra bloei en kleur in de winter en in het voorjaar zijn bloembollen een mooie oplossing.

Mocht er toch een hoek in tuin zijn met planten, die in de winter afgestorven zijn, dan zou je dit vak aan kunnen vullen met heesters. Een heester is een verhouterde plant. Deze geeft in de winter een silhouet waardoor je tuin er niet zo kaal uitziet.

Heesters en hagen

Heesters en hagen heb je in vele verschillende soorten en maten. Let bij de keuze van heesters voornamelijk op de eindhoogte. Veelal worden er verkeerde soorten gekozen voor de tuin waarin ze geplant worden. Een nadeel hieraan is dat de plant na een paar jaar verwijdert moet worden, zonder dat men er dan voor kiest om de lege plek met een andere plant weer op te vullen. Er ontstaat dan eigenlijk een gat in je tuin, wat doodzonde is!

Hagen als beplanting zorgen ervoor dat je bepaalde lijnen in de tuin kunt vormen. Zo kun je de tuin optisch dieper of langer laten lijken. Uiteraard kun je bij hagen ook uit verschillende soorten en maten kiezen. De meeste hagen die worden gebruikt in tuinen zijn: beukenhagen, taxushagen, laurierhagen, ligusterhagen, ilexhagen, buxushagen, conifeerhagen.

Elke haag heeft zijn eigen kenmerken. Zo zijn er wintergroene hagen, bladverliezende hagen, snelgroeiende en traag groende hagen, groot bladerige en klein bladerige hagen. Een haag in de tuin is belangrijk voor de lijnvorming. De haag geeft immers in de winter dezelfde lijn aan als in de zomer. De meeste hagen zijn wintergroen. Een haag in de tuin trekt vogels en insecten aan. De haag zorgt dus voor voedsel, nestgelegenheid en schuilplaatsen voor de dieren in je buurt.

Hoe zit het met de beplanting in jouw tuin?

Neem vrijblijvend contact met ons op en schakel onze expertise in!
Contact opnemen

Bomen

In elke tuin moet ruimte zijn voor beplanting zoals een boom of struik. Een boom of struik geeft namelijk veel diepte in de tuin. Ook zorgt dit voor schaduw en verkoeling in de zomer. Bij Rooijakkers Tuin & Park zijn wij gek op bomen, vandaar dat wij de voordelen van bomen voor je op een rijtje hebben gezet:
– Het zijn blikvangers in de tuin
– Ze zorgen voor verkoeling op warme dagen door de schaduw die ze bieden
– Ze absorberen regenwater
– Ze zorgen voor zuurstof
– Ze zorgen voor voedsel voor insecten en vogels, waardoor er nestgelegenheid ontstaat
– Ze markeren seisoenen
– Ze geven privacy
– Ze reinigen de lucht, aangezien ze CO2 opnemen en O2 uitscheiden.

Wil je weten uit welke boomsoorten je bij Rooijakkers Tuin & Park kunt kiezen? Klik dan hier om ons contactformulier in te vullen, zodat wij een vrijblijvende afspraak met je kunnen inplannen.

Verder zijn bomen ideale elementen in de tuin om uit te lichten met tuinverlichting. Op die manier creëer je meer beleving in en rondom je huis wanneer het donker is. Er bestaan zogeheten vormbomen. Deze bomen zijn door de kweker in een bepaalde vorm gekweekt. De meest voorkomende vormbomen zijn leibomen en dakbomen. Leibomen worden vaak als beplanting geplaatst om meer privacy te creëren. Deze staan dan ook vaak langs de erfgrens of worden als lijnaanduiding midden in de tuin geplant.

Meestal worden leibomen in oneven aantal geplant, omdat dat vaak mooier is. Een leiboom komt in verschillende diktes, hoogtes, breedtes en etages voor. Je hebt soorten die je als scherm scheert en je hebt leiboom soorten die je ieder na- en voorjaar helemaal terug moet snoeien tot op de liggers.

Dakbomen worden vaak als beplanting gebruikt rondom een terras, om zo natuurlijke schaduw te creëren. Dakbomen heb je ook in verschillende maten, soorten, hoogtes en diktes. Het is belangrijk om de geleide takken elk jaar te controleren op ingroei van het bindbuis. Dit wordt vaak vergeten. Als je de takken niet controleert en opnieuw inbindt, heb je kans dat er schade aan de boom komt, doordat de sapstroom wordt afgekneld.

Naast lei- en dakbomen kun je ook uit de volgende soorten kiezen: hoogstam bomen, halfstam bomen, laagstam bomen, bevederde bomen, meerstammige bomen, treurbomen, zuilbomen en bolbomen.

Bloembakken

Uiteraard kun je de plantvakken aankleden met bloembakken of andere elementen in de tuin. Deze kun je vinden in onze Adezz catalogus. Beplanting in een bloembak kun je heel mooi combineren met struiken, heesters en vaste planten. Het leuke aan een bloembak is, dat er ook prima wat kleinere bomen in passen. Rooijakkers Tuin & Park creëert complete tuinen. Wij zorgen niet alleen voor je bloembak, wij plaatsen hem, vullen hem met de juiste bomen en de planten, bloemen of kleine bomen naar wens. Wanneer je een complete tuin laat aanleggen door ons, zorg je voor meer eenheid in de tuin en kun je alle seizoenen van je droomtuin blijven genieten.

Laat jouw tuin met beplanting tot leven komen

Vul vrijblijvend het contactformulier in en kom erachter wat wij voor je kunnen betekenen!
Contact opnemen

Volledige tuinaanleg

Bij Rooijakkers Tuin & Park kun jij je droomtuin van A tot Z laten ontwerpen en aanleggen. Schakel ons team in om tijdens alle seizoenen van je tuin te kunnen genieten!

Meer informatie

Bloemen

Wanneer je prachtige bloembakken hebt uitgekozen, is het tijd om de bakken met de meest kleurrijke bloemen te vullen. Bekijk hier welke mogelijkheden wij je bieden.

Meer informatie

Hagen

De mooiste hagen laat je door Rooijakkers Tuin & Park planten en onderhouden!

Meer informatie