Professionele tuinaanleg 0492 79 24 14
Meer informatie: 0492 79 24 14

Hagen

"De mooiste hagen vind je bij Rooijakkers Tuin & Park"

Wil je meer diepte en privacy in je tuin creëren? Dan is het een goed idee om prachtige hagen aan te laten leggen. Naast het feit dat deze beplanting meer lijnen in je tuin kunnen aanbrengen, bieden ze direct ook een natuurlijke vorm van tuin afscheiding. Je kunt uit verschillende soorten en maten kiezen, waardoor er altijd wel een haag is die bij je wensen aansluit. Op deze pagina lees je uit welke soorten je kunt kiezen, wat de voordelen van deze vorm van beplanting in de tuin zijn, op welke manier je deze beplanting het beste kunt onderhouden en aan welke wet- en regelgeving de haag dient te voldoen.

Uit welke verschillende soorten kun je kiezen?

Wanneer jij je in de wereld van de hagen gaat verdiepen, is het goed om te weten dat er twee verschillende soorten bestaan. Namelijk de bladverliezende en de groenblijvende hagen. Door het brede aanbod, is er altijd wel een haag te vinden die perfect bij je tuin past. De ene haag groeit sneller dan de ander, waardoor sommige soorten zoals een liguster of hedera meer onderhoud nodig hebben. Snelgroeiende varianten hebben meerdere snoeibeurten nodig om ze mooi strak te houden. Het voordeel van een snelgroeiende haag is wel dat je altijd voldoende beschutting in de tuin hebt.

Bladverliezende hagen, zullen in het najaar en de winter kaal worden. Een voordeel van de bladverliezende haag is, dat je de seizoenen goed terug ziet komen in de tuin. Daarnaast hebben deze soorten vaak prachtige bladeren en soms zelfs bloemen als ze in bloei staan. Voorbeelden van bladverliezende varianten zijn de haagbeuk, meidoornhaag en de ligusterhaag.

Groenblijvende hagen behouden het hele jaar door hun bladeren en groene kleur. Mensen die ook meer privacy in de tuin wensen te hebben in het najaar kiezen vaak voor de groenblijvende variant. Daarnaast ziet een groene haag in het najaar er prachtig uit in een verder kaler wordende tuin. Je kunt uit allerlei tinten groen kiezen en als je de groenblijvende hagen op de juiste manier snoeit, zorgen de vertakkingen voor een natuurlijke groene muur door alle seizoenen heen. Voorbeelden van groenblijvende soorten zijn een taxushaag, de buxus en een coniferenhaag.

Wil jij een prachtige haag in je tuin laten aanleggen?

Neem gerust contact met ons op!
Contact opnemen

Voordelen van deze beplanting in je tuin

Allereerst zijn hagen goed voor de natuur in de tuin. Ze bieden een schuilplaats voor vogels, insecten, amfibieën, egels en overige zoogdieren. Het is erg leuk om de bedrijvigheid van dieren in je tuin van een afstandje te bekijken! Daarnaast kun je door een haag te planten voor een natuurlijke erfafscheiding zorgen of lijnen creëren in de tuin. Deze bepalende lijnen in de tuin, zorgen ervoor dat je een duidelijke tuinindeling terugziet gedurende ieder seizoen. Groenblijvende hagen bieden daarnaast meer kleur in de winter. Als laatste biedt een hoge haag privacy, aangezien voorbijgangers niet zomaar je tuin in kunnen kijken.

Op welke manier kun jij je hagen het beste onderhouden?

Alle hagen hebben onderhoud nodig en de onderhoudswerkzaamheden zullen vooral uit snoeien bestaan. De soorten die gemiddeld snel groeien, kun je het beste twee keer per jaar snoeien. Op die manier laat je de haag niet wild groeien en kun je hem makkelijker strak houden. De snelgroeiende varianten dienen in de periode tussen april en september idealiter om de zes weken gesnoeid te worden. Het ligt aan de soort die je in de tuin hebt, hoe diep je hem dient terug te snoeien. Iedere variant heeft voldoende zuurstof en zonlicht nodig om mooi te kunnen groeien, dus houdt daar ook zeker rekening mee tijdens het snoeien!

Wil je meer informatie over het onderhoud van je haag ontvangen?

Vul dan ons contactformulier in of schakel ons in voor tuinonderhoud!
Contact opnemen

Wat zegt de Nederlandse wet- en regelgeving over hagen in de tuin?

Wist je dat er wet- en regelgeving omtrent hagen is opgesteld? Bepaalde soorten hebben geen limiet aan hoogte, maar andere soorten dienen aan de eisen van gemeenten te voldoen. Per gemeente kunnen deze regels voor een haag als erfafscheiding verschillen. De wet- en regelgeving omtrent deze vorm van beplanting is opgesteld om burenruzies te voorkomen. De regels hebben te maken met de erfgrens, de hoogte van een haag en wie verantwoordelijk is om de haag te snoeien als deze op grond van jezelf en de buren staat, waardoor de haag eigendom is van beide bewoners. Wil je meer weten over de regels voor het planten van hagen in jouw gemeente? Dan kun je dit online makkelijk opzoeken.

Schakel Rooijakkers Tuin & Park in om je droomtuin te realiseren

Nu je alles over hagen te weten bent gekomen, wil je zelf misschien ook wel een prachtige natuurlijke erfafscheiding in je tuin laten planten? Rooijakkers Tuin & Park helpt je graag om je droomtuin te realiseren. Wij hebben jarenlange ervaring in het ontwerpen en aanleggen van complete tuinen. Je kunt bij ons voor alle tuin gerelateerde werkzaamheden terecht. Wij hebben alles in eigen beheer, waardoor je niet langer verschillende partijen hoeft in te schakelen om je tuin in orde te maken. Rooijakkers Tuin & Park gelooft in prachtige tuinen tegen ieder budget. Ben je benieuwd naar wat wij voor je tuin kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!

Rooijakkers Tuin & Park voor volledige tuinaanleg!

Vul nu het contactformulier in om erachter te komen wat je mogelijkheden zijn
Contact opnemen

Volledige tuinaanleg

Bij Rooijakkers Tuin & Park kun jij je droomtuin van A tot Z laten ontwerpen en aanleggen. Schakel ons team in om tijdens alle seizoenen van je tuin te kunnen genieten!

Meer informatie

Tuininrichting

Weet jij nog niet helemaal hoe jij je tuin wil inrichten? Doe op deze pagina dan alvast wat inspiratie op en lees waar je rekening mee kunt houden bij het samenstellen van je droomtuin.

Meer informatie

Adezz

Maak kennis met Adezz! Jouw tuin heeft er met de tuinmeubelen en accessoires van dit merk nog nooit zo prachtig uitgezien.

Meer informatie

Onderhoudscontracten

Wil je het onderhoud aan je droomtuin uitbesteden? Kies dan voor de onderhoudscontracten van Rooijakkers Tuin & Park.

Meer informatie

Hagen snoeien

Nu je prachtige hagen hebt uitgekozen, leggen wij je graag uit hoe en wanneer je de hagen het beste kunt snoeien!

Meer informatie
Schuttingen

Schuttingen

Wist je dat je naast hagen, ook schuttingen als erfafscheiding kunt inzetten? Bekijk de mogelijkheden op deze pagina!

Meer informatie